Laneno ulje se proizvodi od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum). Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vrlo korisna u liječenju bolesti srca. Ona pripada skupini tvari koje zovemo omega-3 masnim kiselinama.
Pravi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani, praktički diktira uvjete za dobro zdravlje. Idealan omjer je oko 1:2 do 1:4. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija male količine sjemenki lana ili lanenog ulja.
Laneno ulje je najbolje uklopiti u uravnoteženu prehranu s drugim uljima koja sadrže više omega-6 masnih kiselina, kao što su sezamovo ulje, suncokretovo ulje i ulje noćurka. Od svih navedenih ulja, laneno ulje je ipak najbogatiji izvor alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce.
Laneno ulje snižava razinu lošeg kolesterola, štiti od bolest srca te uravnotežuje visoki krvni tlak. Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti.